Musjakt

 

Jag har en snickarbod som jag är väldigt stolt över. Den har en hyvelbänk och en rejäl arbetsbänk, bänkskivan är 12 cm tjock, 60 cm bred och 2 m lång. Från början var snickarboden prydlig med verktyg hängandes på verktygstavlor, då kunde man med en snabb blick se om något verktyg var borta. Så är det inte nu, arbetsbänkarna är belamrade med sånt som borde vara någon annanstans. Men det var inte det jag skulle skriva om, jag ville bara beskriva miljön.

Skulle sätta upp frö automaterna för fåglarna, visste att fröautomaterna ligger, väl rengjorda i snickarboden, hittade den ena, plus en plastpåse med viltfågelfrö och från den gick en remsa med delvis uppäten havre. En mus hade gnagt hål och försett sig men vad då möss ska ju också ha mat.
Fortsatte leta under den stora arbetsbänken låg en lingonlåda och i den en trasmatta, kan fröautomaten ligga där? Bort med trasmattan en mus rusar ut och försvinner någonstans.Trasmattan var rejält sönderbiten och i lingonlådan var det fint bäddat av rester från trasmattan. Trasmattan ut till slänghögen. Hittade ingen fröautomat.

Någon dag senare skulle jag slänga något i komposteringsfacket under diskbänken, där fanns en mus i plastpåsen och lät sig väl smaka av vårt avfall, den försvann också illa kvickt.
Sa till hustru E. att nu vet jag var garagemusen är, den är  i vårt diskbänksskåp. Den ska väck jag vill inte några möss där säger E. med en ton som inte kan missförstås.
Du har väl en musfälla säger E. jo då någonstans, men var. Brydde mig inte ens om att leta till affären, köpa musfälla , fanns ingen, i Vrigstad finns ingen alternativ affär så jag köpte Kobrarax ett råttgift.
Vi la ut det på ett fat i diskbänkskåpet, dagen efter var det uppätet. E. hade upptäckt en minimal  glipa vid väggen in till sparksockeln, den fick jag spika igen. La ut mer råttgift, även det blev uppätet.

Så upptäckte E. att det var muslortar i diskmaskinen o lite avgnagd plast? Hur i hela friden kommer musen in i diskmaskinen? På baksidan finns ett lufthål för att utjämna övertryck i maskinen, där hade musen tagit sig in. Otroligt, o sedan ut igen. Då fick E. nog nu skulle musen väck, iväg till Sävsjö köpte två musfällor som såg ut som fällor brukar göra men det var väl någon Norsk variant, man skulle inte lägga på något bete. Fällorna gillrades det slamrade till men ingen mus i fällan. Jag hade läst någonstans att giftet verkade så att musen blev törstig, tanken var att den skulle söka sig ut ur huset och få tag på vatten, det kluriga med det är att då dör den ute och man slipper lukt av död råtta inomhus, smart. Djurvän som jag är så ställde jag ett litet fat med vatten bredvid råttgiftet. För sparksockelutrymmmet, var tätt ingen in ingen ut.

Men så efter ett antal dar så låg en död mus alldeles i passagen mellan kök o vardagsrum. Bra då var vi av med den. Väntade en dag till tog bort sparksockellisterna och där låg ytterligare en död mus.

Vi lät råttgiftet vara kvar men efter två dagar utan åtgång så förklarade vi högtidligen huset musfritt, efter en veckas jakt.

Var musen i vardagsrummet kom ifrån har vi ingen aning om, vi har inte hittat några muslortar.

Nu ska jag ut i snickarboden o städa eller röja är nog en mer riktig beskrivning.

För att hitta fröautomaten behövs nog, en mer radikal åtgärd, man köper en ny och då brukar den gamla titta fram.

Ha det musfritt.

Om Tage H

En pensionär som vandrar med sin hund, med golf och träslöjd som hobby. Bor i Vrigstad en del av Sävsjö kommun.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s