Tönning mot Bad Bederkese

Transportsträcka till Holland, trodde vi men det blev en oplanerad rundtur i Norra Tyskland.
Vi hade siktat in oss på en vägsträcka före Bremerhafen som var grönmarkerad på kartan, den är säkert sevärd trodde vi och bestämde oss för att köra den vägen.

På vägen söderut tog vi av till Glückstadt och tog färja 20 euro över Elbe, annars hade vi fått köra upp till Hamburg och det lockade inte det hade säkert kostat mer diesel.

E läste kartan allt var bra vi åkte en väg där det låg små byar eller städer på var och varannan kilometer. Moderna samhällen blandat med äldre men överallt väldigt prudentligt och välhållet. Efter en stund började vi fundera för vi hittade inte bynamnen på kartan. Vi stannade och konstaterade att vi hade ingen aning om var vi var, så vi startade Agda och lät henne ta över. Konstiga vägar men tillslut var vi på rätt avfart till “gröna vägen”, vi funderar fortfarande på vad som var sevärt.

E började prata om en släkting som hon hade i sina anor, hon hade för sig att han hade suttit som krigsfånge i Tönning som då var Danskt, men lyckats rymma och ta sig tillbaka till Svenska trupper.

Väl framme så visade det sig att ställplatsen var inne på en camping men till ställplatspris.

En annorlunda camping de flesta platser var nog permanenta husvagnar med extra tak och påbyggnader, det ville nog till att kunna flytta någon av dem

Vi hade tillgång till alla faciliteter men ingen wlan.

E gick in på datorn och kollade sina anor och mycket riktigt Gabriel Tilling, en ana hade suttit som krigsfånge i Tönning (Tönningen), han hade blivit sårad i slaget vid Gadebusch och sedan tagits som krigsfånge av danskarna.

Om Tage H

En pensionär som vandrar med sin hund, med golf och träslöjd som hobby. Bor i Vrigstad en del av Sävsjö kommun.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tönning mot Bad Bederkese

 1. Jan Holmqvist skriver:

  Spännande! Hur gick det sedan för Tilling? Kom han tillbaka hem?

  /Janne

  Skickat från min Iphone

  Jan Holmqvist 0708-616611

  13 apr 2013 kl. 18:32 skrev Tages blog :

  > >

  • tagewoodcarver skriver:

   Han blev sårad vid slaget i Gadebuch 1712, 1713 hamnade hann i Dansk fångenskap vid Tönningen. Rymde från Danskarna, 1718 utnämdes han till fätväbel vid Dalaregementet, där det antecknats ”den ur fångenskap hemkomne sergeanten”. Avsked 1739. 1743 kommenderad som fänrik till norska gränsen, för stt spana på danskarnas rörelse, Löjtnant 1751. Det är ungefär vad vi vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s