Allmänt om Holland eller Nederländerna

 

Holland är egentligen två delområden av Nederländerna Syd- och Nordholland. Det är ett väldigt platt land, med mycket vatten dels genom Zuidezee eller som holländerna kallar den, Ijsselmeer den yttre delen och Markermeer den inre delen avgränsade av en bro/tunnel? från Nordholland till Flevoland, dels alla kanaler och vattenfyllda diken. Vattnet verkar relativt rent och det luktar inte

Vi reste i Norra delen av Nederländerna. Det var mycket odlingsmark, i Flevoland skulle det vara tulpanodlingar, men vi såg inga där, det var många fält med odling men inget som vi uppfattade som lökväxtfält. Först när vi kom in i Sydholland såg vi många fält med färgsprakande Hyacinter och gula liljeväxter och på slutet även tulpanfält, hade vi stannat en vecka till, hade tulpanerna slagit ut på alla fält.
DSC_0052DSC_0053DSC_0048

Fälten var övertäckta av  plast. Väderkvarn är ett måste, det blåser ofta i detta platta land.
Det vi såg och kände dofterna av, var dock tillräckligt, hyacinterna har en enorm doft.

Keukenhof den stora blomsterträdgården ska nog besökas lite senare, då det är mindre med besökare. Blomsterkarnevalen drar väldigt många extra besökare.

Knepigheter
Att handla var inte lätt, butiker fanns oftast i stadscentrum men det var svårt att hitta parkering för en lång husbil.
Betalning, man halar glatt fram sitt Mastercard från Swedbank, det godtogs inte. Det skulle vara speciella kort för de olika kedjorna. Cash, det gällde, att vara stadd vid kassa.

Samma sak gällde bensinmackor med självbetjäning, här dög inte Mastercard. På motorvägarnas mackar var det inga problem men dieseln var 8 cent eller c:a 70 öre dyrare.

Funderar på om det bara är helger, för kortet dög inte på campingens restaurang, på lördagskvällen.

Trafiken
Det var lätt att köra speciellt på motorvägarna med bra skyltning, men kom man ut på allmänna vägar, då var vägarna smala och ofta kantade av en kanal.
Det var trixigt att hitta och vi kom ofta helt fel trots gps. En karta med lite bättre storlek där bynamnen var utsatta är en nödvändighet.
Folket är snälla, när man kommer indundrande i centrala delar av mindre städer och helt plötsligt möts av återvändsgator, biltrafik förbjuden, gåzoner och allt vad det var, så med ett leende så höll man åt sidan så vi kom fram. Något extra varv i rondeller hörde till vardagsrutinen, det är inte lätt att memorera ortsnamnen.

Språket
I skrift kan man faktiskt förstå en hel del bara man vet vad det handlar om. Gamla svenska ord är snarlika, kortegevagn heter, Praalvagen eller Prålvagn.
Men i tal, helt obegripligt. Försökte prata med en campinggranne som hade elcykel. Jag frågade på engelska, om hur långt man kan åka på en laddning.
Han höll en ganska lång palaver på en blandning av engelska och holländska, pekade o demonstrerade o skrattade och var väldigt stolt över sin cykel. Jag tackade o smet iväg.
Men vet inte hur långt man kan åka på den.
Men franska är ju lika obegripligt i varje fall för mig trots ett års studier slutet av 1940 talet.

Cyklar
Alla cyklar, ungdomar, medelålders, pensionärer och skolbarn redan från första klass tror jag, passerade en skola med en jättelik cykelparkering, jag lovar har aldrig i hela mitt liv sett så många cyklar på ett ställe.
Tror inte att man har skolskjuts i Holland dom får nog en cykel redan när dom föds.
El-cyklar tycks vara väldigt vanligt förekommande, man kan se det, på hur dom sitter när dom cyklar.
DSC_0045DSC_0046
Dessa bilder tog vi vid en tunnelbanestation. Parkeringen var nog 50 m lång fylld av cyklar.

Trädgårdar
Jag har aldrig sett så många välskötta trädgårdar, villatomterna är små men pedantiskt skötta. De vetter ofta mot en kanal och på andra sidan är bilvägen otäckt nära kanalen, därför har vi ingen bild på någon trädgård.

Ja det var lite som dykt upp så här i efterskott.

Ha det gött!

Om Tage H

En pensionär som vandrar med sin hund, med golf och träslöjd som hobby. Bor i Vrigstad en del av Sävsjö kommun.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Allmänt om Holland eller Nederländerna

  1. Mirran skriver:

    Ni verkar ha haft det rätt mysigt ändå, trots dåligt väder. Kul att läsa vad ni varit med om:))

  2. Ulla & Torgny skriver:

    Roligt att ni tyckte om resan till Holland trots allt, men det är nog säkrare att åka lite längre söderut för att få lite värme, så man kan sitta ute i alla fall. I år har det varit kyligt.

    Tack för trevligt sällskap i Hillegom!

    Kram till Er båda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s